Korzyści z herbaty

Jeśli szukasz nowego sposobu na delektowanie się herbatą, rozważ przeczytanie naszego artykułu o zaletach herbaty. Poznaj pochodzenie, cechy i regiony uprawy tego popularnego napoju. Tutaj dowiesz się, jak dobrać najlepszą herbatę do swoich upodobań i typu sylwetki. Dowiesz się również o różnych rodzajach herbat i sposobach ich przygotowania. Aby jak najlepiej wykorzystać filiżankę herbaty, postępuj zgodnie z tymi wskazówkami. W mgnieniu oka wypijesz filiżankę doskonałej herbaty!

Początki
Historia herbaty zaczyna się ponad cztery tysiące lat temu. W 1753 szwedzki botanik Carl Linnaeus opisał herbatę jako pojedynczy gatunek. Następnie rozpoznano dwa gatunki, z których jeden był pochodzeniem czarnej herbaty, a drugi zielonej herbaty. Do połowy XIII wieku herbatę wytwarzano na parze z liści. W końcu herbatę sypaną zastąpiła herbata prasowana. Chińczycy nauczyli się robić herbatę w inny sposób, kiedy Shennong zmarł w „Herbanym Wzgórzu”.

Charakterystyka
Proces utleniania jest integralną częścią tworzenia mocnych herbat. Liście są uschnięte, a następnie zwijane, aby sprzyjać utlenianiu. Proces ten uwalnia enzymy z liści herbaty, które reagują z tlenem, tworząc niepowtarzalny smak i moc napoju. Podczas gdy tradycyjne metody parzenia herbaty polegają na ręcznym zwijaniu liści, współcześni producenci stosują maszyny do walcowania. Zwijanie liści herbaty powoduje rozpad wewnętrznych struktur komórkowych i uwalnianie olejków eterycznych, które reagują z tlenem, aby rozwinąć smak herbaty. Proces ten jest również znany jako fermentacja, a stopień utlenienia określa moc herbaty.

Korzyści zdrowotne
Picie herbaty od wieków kojarzone jest z dobrym zdrowiem. Czarna herbata jest znana ze swoich właściwości przeciwutleniających, podczas gdy zielona, ​​biała i herbata oolong zawierają polifenole znane jako katechiny. Kilka badań przeprowadzonych przez różne instytuty również powiązało herbatę z korzyściami zdrowotnymi. Jedno z badań przeprowadzonych na Uniwersytecie w Shandong w Chinach wykazało, że zielona herbata może być również przydatna w walce z depresją. A korzyści nie ograniczają się do twojego zdrowia.

Regiony rozwijające się
Różne regiony uprawy herbaty wytwarzają różnorodne smaki i cechy. W Indiach Nilgiris to górzysty obszar, na którym w styczniu uprawia się i zbiera najlepsze herbaty. Herbaty te są jednak rzadko eksportowane na rynek międzynarodowy. Na Sri Lance herbaty uprawia się w czterech głównych obszarach: Uva, Kandy, Dimbula i Nuwara Eliyya. W Japonii i Chinach istnieją również regiony uprawy herbaty.

Flawonoidy
Tradycyjne napary herbaciane są bogate we flawonoidy, dużą klasę związków fenolowych, które mogą przyczyniać się do różnych korzyści zdrowotnych związanych z piciem herbaty. Różne badania in vitro sugerują, że flawonoidy chronią komórki przed uszkodzeniem oksydacyjnym wywołanym przez wolne rodniki, potencjalnie szkodliwą formę tlenu, która może przyczyniać się do chorób układu krążenia, raka i zaburzeń neurodegeneracyjnych. W tym artykule omówimy funkcję flawonoidów w herbacie i sposób ich ekstrakcji, aby uzyskać z nich maksymalne korzyści.

Odmiany bezkofeinowe
Chociaż wszystkie odmiany herbaty zawierają kofeinę, herbata bezkofeinowa jest nadal dobrym wyborem dla wielu osób. Zarówno czarna, jak i zielona herbata zawierają około 48 mg kofeiny w 8-uncjowej porcji, a niejasne rodzaje herbaty mają podobne ilości. Chociaż herbata bezkofeinowa zawiera tylko niewielką ilość kofeiny, obecne miligramy są niewystarczające, aby wywołać niepożądane skutki. Jeśli próbujesz ograniczyć spożycie kofeiny, najlepszym rozwiązaniem jest herbata bezkofeinowa.

https://cupandyou.pl/

Write a Reply or Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *